Btw-verlaging voor zonnepanelen

Goed nieuws voor wie wil investeren in zonnepanelen! Vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 wordt het btw-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen verlaagd naar 6%, in woningen jonger dan 10 jaar. Zo komen dus ook nieuwbouwwoningen en vernieuwbouwwoningen in aanmerking. Voor woningen ouder dan 10 jaar was het btw-tarief al verlaagd naar 6%. Dit blijft dus gewoon van toepassing.

Welke woningen komen in aanmerking?

Een andere belangrijke vraag is natuurlijk voor welke woningen deze maatregel concreet van toepassing is. Wij zetten het even op een rijtje:

 • Privéwoningen
 • Woon- en zorgcentra
 • Internaten
 • Jeugdbeschermingstehuizen en voorzieningen
 • Opvangtehuizen
 • Psychiatrische verzorgingstehuizen
 • Gebouwen bestemd voor beschut wonen

Let wel op! Het is essentieel dat het gebouw uitsluitend of hoofdzakelijk wordt gebruik als privéwoning. Gebouwen met een dubbel gebruik zullen voor minstens 50% dienst moeten doen als private woning om in aanmerking te komen.

Wie komt in aanmerking?

Niet alleen particulieren komen in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief. Ook vennootschappen en verenigingen kunnen genieten van de nieuwe maatregel. Al moet je wel voldoen aan enkele voorwaarden:

7 voorwaarden

Wie wil genieten van het verlaagd tarief van 6% zal moeten voldoen aan zeven voorwaarden, namelijk:

 1. De btw-verlaging is enkel van toepassing vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2023. De installatie moet dus in die periode gefactureerd zijn.
 2. Het verlaagde tarief is enkel van toepassing bij het leveren en installeren van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers, dus niet op de aankoop van een nieuwe woning inclusief zonnepanelen.
 3. De installatie en plaatsing moet gebeuren bij de eindverbruiker, dus de eigenaar of huurder.
 4. Het privégedeelte van de woning moet groter zijn dan het deel dat beroepsmatig wordt gebruikt, minstens 50%.
 5. De woning is jonger dan 10 jaar.
 6. De zonneboilers en warmtepompen voldoen aan bepaalde referentienormen op vlak van uitstoot.
 7. De voorwaarden en het verlaagd tarief moeten uitdrukkelijk vermeld worden op de factuur van de installatie.

Als de installatie die je laat plaatsen op je woning voldoet aan deze zeven voorwaarden, geniet je zonder enig probleem van het verlaagd btw-tarief.

Advies van een expert

We begrijpen maar al te goed dat de constante verandering van maatregelen en regels voor heel wat verwarring kunnen zorgen, want wat geldt er nu voor wie en wat is er precies van toepassing voor jouw situatie? Onze experts helpen je graag verder met ons vrijblijvend advies.

Ze bekijken samen met jou de situatie en welke installatie er het meest geschikt is. We streven maar naar één ding en dat is jouw gegarandeerd rendement! Daarnaast helpen we je ook met het adviseren over de premies, btw-tarieven en meer. We zorgen voor een volledige ontzorging bij de aankoop van een installatie. Zo moet jij alleen nog maar genieten van je opgewekte zonne-energie!

Zeg jij ja tegen zonnepanelen en batterijen?

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen en thuisbatterijen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Lees meer expertise