BYD thuisbatterij: de voor- en nadelen uitgelicht

Met een thuisbatterij kan je zelf-geproduceerde energie thuis opslagen. Als je dit combineert met zonnepanelen moet je minder stroom van het net halen en haal je meer uit je eigen opgewekte energie. Dit is handig voor piekmomenten zoals ’s avonds of ’s ochtends, wanneer de zon niet schijnt. Er is de dag van vandaag een hele reeks aan merken die thuisbatterijen aanbieden. BYD is er daar één van.

BYD: het merk

BYD profileert zichzelf als wereldwijde pionier in het vinden van nieuwe energieoplossingen. Ze zijn toegewijd in het bouwen van een nulemissie ecosysteem. Dit doen ze door te streven naar een duurzame toekomst door elektrificatie. BYD wil de wereld opnieuw verbinden met de natuur en zich inzetten voor een leven in een wereld met schone lucht. Het merk is een wereldleider in het produceren van oplaadbare batterijen.

Hun ideaalbeeld, of groene droom zoals ze het zelf noemen, is dat heel de wereld volledig elektrisch wordt. Overdag gaan zonneparken, of zonnepanelen, de kracht van de zon omzetten in energie die dan opgeslagen of gebruikt kan worden door de mensen. ’s Nachts zullen energieopslagsystemen de opgeslagen stroom aanleveren. Ze willen bovendien dat alle voertuigen volledig elektrisch worden.

Soorten BYD batterijen

De Lithium-Ion batterijen van BYD worden gemaakt in China, zijn van hoge kwaliteit en behoren tot de veelzijdigste thuisbatterijen op de markt. De batterijen zijn makkelijk uit te breiden door meerdere modellen te installeren en ze parallel te schakelen. Ze hebben een levensduur van 6000 cycli waarbij, bij belasting, een ontlading van 80% wordt ingecalculeerd. Er zijn verschillende soorten BYD batterijen:

De B-Box HVS en LVS

Een B-Box batterij wordt opgebouwd in batterij modules die geïnstalleerd worden in een batterijhouder. De B-Box is beschikbaar in een high en low voltage model. Bij de high voltage versie heeft een enkele batterij een capaciteit van 1.12 kWh. In één unit kunnen er 5 tot 9 batterijen aan elkaar gekoppeld worden. Dit betekent dat er een capaciteit van 5.6 tot 10 kWh bereikt wordt. De low voltage batterijen zijn beschikbaar in 3.5 kWh, 7.0 kWh, 10.5 kWh en 14.0 kWh.

De B-Box Pro

BYD’s B-Box Pro batterij is een 48 volt batterij met een capaciteit van minstens 2.56 kWh. Een enkele unit kan opgeschaald worden tot 10.24 kWh. Deze units op zich kunnen ook nog uitgebreid worden door 8 units parallel aan elkaar te koppelen.

De B-Plus

Een B-Plus batterij is een 48 volt batterij met een minimum capaciteit van 3.5 kWh. Deze categorie is vooral ontworpen voor commerciële en industriële doeleinden. De B-Plus kan ook makkelijk opgeschaald worden. Een enkele unit kan tot 14 kWh worden uitgebreid en er kunnen bovendien 3 units aan elkaar gekoppeld worden.

 

De Battery-Box Premium LVS en HVS

De nieuwe generatie van de B-Box Premium LVS is één van de beste opslagsystemen voor eigen gebruik. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar low voltage en high voltage.

Low voltage: 3.8 kWh, 7.7 kWh, 11.5 kWh, 15.4 kWh, 19.2 kWh en 23.0 kWh. Bovendien kunnen ze nog uitgebreid worden tot 245 kWh door installaties parallel te schakelen.

High Voltage: 5.1 kWh, 7.7 kWh, 10.2 kWh en 12.8 kWh. Ook de High Voltage batterij kan uitgebreid worden tot een capaciteit van 38.4 kWh door 3 installaties parallel te schakelen.

 

De installatie

De B-Box is ondanks zijn gewicht makkelijk te installeren. De kast waarin de batterijen geïnstalleerd worden kan geleverd worden met wielen waardoor de mobiliteit verbeterd. Het is wel aangeraden om de installatie aan een erkende installateur zoals Belgian Energy over te laten. Bij een foute installatie zal het bedrijf de garantie van 10 jaar intrekken. Het is dus belangrijk dat er het juiste aansluitschema gevolgd wordt. Bovendien krijg je zonder een erkende installatie geen premie van de Vlaamse Overheid.

De voor- en nadelen van de BYD batterijen

De BYD batterijen zijn van hoge kwaliteit en worden beschouwd als één van de beste op de markt. Bij producten als deze zijn er natuurlijk altijd voor- en nadelen, wij lichten ze even uit voor jou.

VOORDELEN NADELEN
Flexibele, makkelijke en snelle installatie
De prijs loopt snel op bij uitbreiding
10 jaar garantie
Enkel indoor installatie
Veilig & betrouwbaar
Kan niet opgehangen worden
Geschikt voor noodstroomvoorziening
Zware batterijen
Kan uitgebreid worden naar eigen wensen
Kunnen functioneren in -10°C en +50°C
Veel keuze
6000 laad cycli

Een batterij is dus een slimme investering als je voor zonnepanelen kiest!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen omtrent thuisbatterijen en zonnepanelen? Vraag ons onafhankelijk advies en een vrijblijvende offerte aan!

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Lees meer expertise