De groenheid van Vlaanderen in kaart

Belgian Energy ging op zoek naar de groenheid van Vlaanderen. Dit deden we aan de hand van een bevraging bij de Vlaamse gezinnen om zo een beter beeld te krijgen van hoe Vlaanderen nu tegenover hernieuwbare energie staat. Vinden ze het te duur? Willen mensen nog wel investeren? En waarin dan precies?

We vonden het antwoord op al deze vragen en waren aangenaam verrast over de resultaten. Nu is het tijd om ze met jou te delen!

De doelgroep

De doelgroep bepalen is een belangrijk onderdeel van een grootschalig onderzoek. Je doet als het ware een steekproef die een groter geheel representeren.

Wij deden ons onderzoek bij Vlaamse gezinnen*. Doodgewone burgers, zowel mannen als vrouwen, van verschillende leeftijdscategorieën en levensklassen. Dit om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van de groenheid.

Is er (nog) interesse in hernieuwbare energie?

Het antwoord op deze vraag is overduidelijk ja! Maar liefst 96% van de respondenten heeft aangegeven dat ze interesse hebben in hernieuwbare energie. Dat is ontzettend veel! Dit toont aan dat, ondanks alle nieuwe wetten en veranderingen in de regelgeving, de Vlaamse gezinnen het nut van duurzame energie inzien. Wat enorm belangrijk is voor een goede toekomst. En dat blijkt ook uit de cijfers, want 65,6% beseft dat er nood is aan duurzaamheid om een betere toekomst te realiseren. De boodschap? Investeren in hernieuwbare energie dus!

Is investeren in hernieuwbare energie te duur?

Zo’n 60% van de respondenten heeft deze vraag met ‘ja’ beantwoord. Dat willen we bij Belgian Energy veranderen, want investeren in zonnepanelen mag geen geld meer kosten. Daarom kan je vanaf nu je zonnepanelen kopen op krediet. Zo kan iedereen investeren in hernieuwbare energie, zonder een zware investering te moeten maken.

Op die manier kunnen we het percentage dat zoveel mogelijk gebruik probeert te maken van duurzame energie (42,2%) flink doen stijgen!

Zijn mensen tevreden van hun investering?

Het is overduidelijk gebleken dat de Vlaamse gezinnen meer dan tevreden zijn van hun investering in hernieuwbare energie. 89,5% van wie reeds een systeem heeft is tevreden met de plaatsing ervan. Nog eens 88% is tevreden met de werking van hun systeem en maar liefst 94,4% is tevreden met de besparing die het systeem hun oplevert. Als dat geen goede cijfers zijn! Investeren loont dus. Of het nu zonnepanelen, thuisbatterijen of laadpalen zijn. Op lange termijn zal je er alleen maar voordelen aan over houden. En dat zien de respondenten ook in, want 92% overweegt de aankoop van een duurzame energieoplossing – naast zonnepanelen – zoals een airco, thuisbatterij, laadpaal of andere.

Wanneer investeer ik nu best?

Maar liefst 60,7% van de respondenten wil dit jaar nog investeren in duurzame energie, en 22,7% daarvan zelfs binnen de 6 maanden. We kunnen alleen maar bevestigen dat dat een slimme keuze is.

Wie in 2022 nog investeert in hernieuwbare energie geniet nog van heel wat premies van de Vlaamse overheid. Deze gaan de komende jaren alleen maar dalen, wat de investering steeds minder interessant maakt. Nu is dus het moment!

 • Tot € 1.500 euro premie voor zonnepanelen
 • Tot € 1.750 euro premie voor thuisbatterijen
 • Premie voor eigenaars met teruglooprem
 • Premie voor de meermaals aangerekende netkosten

Meer dan genoeg redenen dus om je traditionele energievoorziening te vervangen door zonnecellen, en zo jezelf én het milieu te helpen!

 

Conclusie: hoe groen is Vlaanderen?

Uit de resultaten van onze onderzoek kunnen we alleen maar vaststellen dat Vlaanderen goed op weg is om flink te vergroenen! Dat is positief nieuws. Heel wat Vlaamse gezinnen hebben de afgelopen jaren al geïnvesteerd in zonnepanelen, maar staan er voor open om ook nog in andere duurzame energiebronnen te investeren. We kunnen dit alleen maar aanmoedigen! Zo dragen we ons steentje bij én kunnen we onze energiefacturen doen zakken.

Redenen om voor zonnepanelen te kiezen

Als je van plan bent zonnepanelen te kopen, dan is het natuurlijk handig als je weet waarom je dat zou moeten doen. Hier vind je de belangrijkste redenen om zonnepanelen op je dak te laten installeren:

 1. Minder betalen voor stroom
 2. De waarde van je woning wordt hoger
 3. Het milieu een handje helpen

Als je kiest voor zonnepanelen op je dak, dan heb je ook de mogelijkheid om een thuisbatterij te kiezen. Een thuisbatterij is eigenlijk een soort van hulpmiddel waarmee je zonne-energie gemakkelijk kunt opslaan voor eigen gebruik. Een dat brengt voordelen met zich mee.

Natuurlijk wil je wel een waarheidsgetrouw beeld krijgen van wat zo’n batterij allemaal kan en niet kan. Hieronder vind je de belangrijkste redenen om dergelijke batterijen in combinatie met zonnepanelen te kiezen!

 1. Veel stroom opslaan voor later
 2. Groene energie in huis
 3. Zelfvoorzienend leven
 4. Een back-up, ook in afgelegen gebieden

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Lees meer expertise