De stand van zaken: wat nu met mijn zonnepanelen?

Dat het besluit van het Grondwettelijk Hof om de overgangsmaatregel voor mensen met zonnepanelen te vernietigen hard binnenkomt is zacht uitgedrukt. Heel wat zonnepanelen eigenaars voelen zich in het zak gezet en bedrogen. Maar daarnaast zitten ze ook nog met heel wat vragen, want wat nu met de zonnepanelen die op je dak liggen? Wij leggen het uit.

De beslissing van het Grondwettelijk Hof

Door de verplichting van de digitale meter en het verlies van het voordeel om terug te draaien stelde het Grondwettelijk Hof een besluit op: wie voor 1 januari 2021 investeerde in zonnepanelen zou nog tot 15 jaar lang kunnen genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller.

Dit besluit werd eerder deze week vernietigd. Wat wil zeggen dat iedereen die voor 1 januari 2021 zonnepanelen op zijn dak liet installeren dus géén 15 jaar meer kan genieten van het voordeel van een terugdraaiende teller. En dat is voor vele mensen een domper op de feestvreugde.

De beslissing om het besluit te vernietigen kan ik geen enkel geval meer ongedaan worden. Het enige wat de Vlaamse regering kan doen is met een andere compensatie komen voor de getroffen gezinnen. En dat hebben ze ook gedaan.

 

De compensatie van de Vlaamse regering

Al snel na de bekendmaking van het schrappen van het besluit kwam de Vlaamse regering met een compensatie voor de 101.000 getroffen gezinnen, namelijk een eenmalige financiële tegemoetkoming. De compensatie zou een rendement van 5% garanderen op een gemiddelde investering in zonnepanelen. Dit rendement zou vergelijkbaar zijn met het rendement dat sinds dit jaar geldt onder het nieuwe subsidiesysteem.

De berekening van de compensatie zal installatie per installatie en daarnaast afhankelijk zijn van de subsidies die je reeds ontvangen hebt. Wie al 5% rendement behaalde, krijgt geen tegemoetkoming meer. Let op, je zal zelf de compensatie moeten aanvragen via de website van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Naast de afgesproken 5% rendement, bekijkt de Vlaamse regering nog de mogelijkheid om de vergoeding met 30% te verhogen voor wie de komende twee jaar investeert in een batterij of warmtepomp.

 

Geef jouw zonnepanelen een upgrade met een thuisbatterij en bespaar op je energiefacturen!

Kies in 2021 voor zonnepanelen en een slimme batterij!

Zijn mijn zonnepanelen nu nog voordelig?

Zeker, en je zal ook geen geld verliezen door het besluit! Je investering in zonnepanelen is nog altijd zeer voordelig. Het terugverdienen van je investering kan door het besluit wat langer duren, maar dit is in de meeste gevallen zonder al te grote gevolgen.

Je zonnepanelen zijn dus. nog steeds voordelig, zowel voor het klimaat als financieel. Al helemaal als je je installatie combineert met een thuisbatterij. Hiermee kan je de opgewekte energie opslaan en later gebruiken wanneer je deze nodig hebt. Zo ben je een pak minder afhankelijk van het net, en betaal je dus ook minder!

Wat met de digitale meter?

Veel van de gezinnen met een zonnepanelen installatie hebben nog geen digitale meter, maar zullen die snel wel krijgen. Voor eind 2022 zou iedereen met zonnepanelen een digitale meter moeten krijgen, in de plaats van de terugdraaiende teller.

De plaatsing van de digitale meter kan je niet weigeren, aangezien iedereen in Vlaanderen er zo eentje zal krijgen. Het principe van de terugdraaiende teller, en het voordeel dat je hieruit haalt, zal dus vervallen vanaf het moment dat de digitale meter wordt geïnstalleerd.

Is investeren in zonnepanelen nog interessant?

Zeker en vast wel. Zonnepanelen zijn een investering voor nu en de toekomst. Het afschaffen van de terugdraaiende teller gaat ervoor zorgen dat de terugverdientijd van je installatie iets langer kan duren, maar heeft geen effect op alle andere voordelen van zonnepanelen. Ontdek alle voordelen van zonnepanelen hier.

Met een kwalitatieve installatie op maat van je verbruik, in combinatie met een thuisbatterij geniet je dagelijks van de voordelen van je investering!

Heb je interesse in zonnepanelen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Bij Belgian Energy ben je aan het juiste adres!

Omvormer zonnepanelen: andere soorten

Er bestaan nog andere soorten omvormers, zoals een PV-centrale omvormer en een hybride omvormer, maar die zijn voor gewone consumenten niet zo relevant.

 

6 factoren om een omvormer voor je zonnepanelen te kiezen

Er zijn meerdere factoren waarom je voor een bepaalde omvormer moet kiezen. Het leuke is dat jij dit naar je eigen smaak kan samenstellen.

1. Merk

Klinkende namen als Coca-Cola en Apple zijn er bij merken van omvormers van zonnepanelen niet. Toch is er een enorme waaier aan merken die omvormers voor zonnepanelen aanbieden. Net als in eender welke sector heeft elk merk zo zijn voor- en nadelen en zal je zelf de afweging moeten maken welke punten voor jou de doorslag geven.

2. Lawaai

Omvormers maken geluid en dat kan als storend ervaren worden. Het is dus belangrijk om een omvormer van zonnepanelen te installeren op een plaats waar je er geen last van hebt. Is dat niet mogelijk? Dan bekijk je best even hoe het zit met de koeling. Als je omvormer een ventilator heeft, hoor je die aanslaan. Toch maken omvormers met een convectiekoeling ook lawaai. In de specificaties kan je zien hoeveel decibels de omvormer produceert.

Bij Belgian Energy kan je rekenen op de expertise van onze vakmannen om je te adviseren over de juiste omvormer voor jouw zonnepanelen.

 

3. Vermogen

Met het vermogen van een omvormer kan je een beetje spelen. In principe moet je het vermogen afstemmen met de totale capaciteit van je zonnepanelen. Aangezien we in België niet vaak de ideale omstandigheden van 25 graden Celcius halen, mag het vermogen van de omvormer iets lager liggen dan de capaciteit van je zonnepanelen. Zo kan op een installatie van 2.200 Wattpiek gerust een omvormer van 2.000 Watt.

 

4. Transformator in omvormer zonnepanelen

Er zijn zowel omvormers die een transformator bevatten als zij die er geen hebben. De omvormers zonder transformator hebben een hoger rendement en worden vaak aangeduid met het type TL, wat simpelweg staat voor TransformatorLoos. De meeste omvormers zijn ook zo opgebouwd. Echter zijn er sommige zonnepanelen die enkel aangesloten mogen worden op een omvormer met transformator om versnelde degeneratie tegen te gaan.

 

5. Monitor

De omvormer moet altijd uitgelezen worden om de prestaties van je zonnepanelen te monitoren. Niet alle omvormers bieden hiervoor echter standaard oplossingen. Er zijn verschillende opties:

  1. Via bluetooth. Met software op je computer, tablet of smartphone kan je dan via een bluetooth-verbinding je omvormer uitlezen. Helaas is die verbinding vaak niet krachtig genoeg waardoor je ongemak kan ervaren.
  2. Via Ethernet. Via een netwerkkabel wordt de omvormer aangesloten op je router. Er wordt dan verbinding gemaakt met de servers van de fabrikant. Via een app of website kan je dan waar je maar wil de prestaties van je zonnepanelen bekijken. Het grote voordeel is dat dit heel handig en stabiel is, maar niet alle fabrikanten bieden dit standaard aan. Mogelijk dien je dus nog een extra module aan te kopen.
  3. Via wifi. Dit werkt hetzelfde als via ethernet, maar dan zonder kabel. What’s in a name, hé. Mogelijk is een wifi-verbinding iets minder stabiel. Houd er wel rekening mee dat een wifi-verbinding ook een klein beetje vermogen verbruikt.
  4. Via een ingebouwde webserver. Dit systeem komt vooral in de nieuwste generatie omvormers voor; Je maakt dan vanuit je eigen netwerk een verbinding met de omvormer, zoals heel wat printers tegenwoordig ook werken.
  5. Via USB. Ze zijn met weinig, maar enkele omvormers kan je via USB uitlezen. Het grote nadeel is dat je de omvormer dan enkel daar kan uitlezen.

6. Garantie

In het algemeen hebben omvormers een garantie van 5 jaar, met de optie om er een garantie tot 10 jaar bij te kopen. Het is echter de vraag of dit wel nodig is, aangezien de kans klein is dat de omvormer voor zonnepanelen binnen die tijdspanne in panne valt.

Zoals je ziet zijn er veel variabelen om rekening mee te houden. Gelukkig kan je bij Belgian Energy rekenen op de expertise van onze vakmannen om je te adviseren over de juiste omvormer voor jouw zonnepanelen.

Zorgeloos genieten van maximaal rendement

Vertrouw op Belgian Energy voor een energieoplossing in lijn met jouw huidige en toekomstige noden. Durf jij de stap te zetten naar hernieuwbare energie? Contacteer een van onze experten.

Lees meer expertise