Digitale meter: uitstel en compensatie voor zonnepaneleneigenaars, lees alles wat je moet weten

Eigenaars van zonnepanelen kunnen tot 2025 uitstel krijgen om een digitale meter te installeren. Dat heeft netbeheerder Fluvius afgesproken met de Vlaamse regering. Ook komt er een compensatie na de heisa van de terugkerende teller. Al die nieuwe informatie leidt mogelijk tot veel onduidelijkheden. In dit artikel leggen we je alles haarfijn uit!

Tot op heden werden eigenaars van zonnepanelen verplicht tegen eind 2022 hun analoge meter te vervangen door een digitale meter. Zij die geen zonnepanelen hadden, werden mee opgenomen in de gewone uitrol tot 2029. Gezinnen met zonnepanelen of prosumenten gaan nu dus deel uitmaken van die gewone uitrol. Het gaat over zo’n 470.000 Vlaamse gezinnen.

 

Uitstel aanvragen voor digitale meter

Om uitstel te krijgen voor de installatie van je digitale meter, dien je wel dat wel in samenspraak met netbeheerder Fluvius te doen. Verder in dit artikel leggen we je uit hoe je dat kan doen. Het is belangrijk om te weten dat die nieuwe afspraak niet geldt voor nieuwe prosumenten en voor prosumenten die al 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben gehad.

Lees ook: De stand van zaken: wat nu met mijn zonnepanelen?

Compensatieregeling voor gedupeerden

Daarnaast komt de Vlaamse regering ook met een compensatieregeling voor zonnepaneleneigenaars die reeds een digitale meter hebben. Die compensatie moet wel nog goedgekeurd worden door de Vlaamse energieregulator (VREG), de Vlaamse Toezichtcommissie en de Raad van State.

De compensatieregeling is uitgewerkt voor Vlamingen die de dupe zijn van het wegvallen van de terugdraaiende teller die tijdens de vorige legislatuur beloofd was, maar vernietigd werd door het Grondwettelijk Hof. Het is wel belangrijk om die compensatie voor 2025 aan te vragen, anders heb je er geen recht meer op.

De regering stelt een eenmalige compensatie in het vooruitzicht die een rendement van 5 procent op 15 jaar moet garanderen.

Even alle informatie in een overzichtelijk rijtje:

 

Alles over de digitale meter

1. Wie kan uitstel vragen voor een digitale meter?

In principe kan iedere zonnepaneeleigenaar met een analoge teller tot begin 2025 zonder gevolg uitstel vragen voor de installatie van de digitale meter. Maar dit geldt niet voor nieuwe prosumenten (mensen die vanaf 2021 zonnepanelen plaatsen) en voor prosumenten die al 15 jaar hebben genoten van het voordeel van een terugdraaiende teller.

2. Tot wanneer kan ik uitstel vragen voor de digitale meter?

Tot 1 januari 2025 kan je uitstel vragen voor de installatie van een digitale meter. Daarna zal het niet meer mogelijk zijn om de digitale meter te weigeren. De plaatsing van een digitale meter is verplicht en zal tegen 1 januari 2029 bij iedereen in Vlaanderen geplaatst zijn.

3. Hoe vraag ik uitstel aan voor een digitale meter?

Je moet de aanvraag voor uitstel niet zelf doen. Het is aan netbeheerder Fluvius om contact op te nemen voor een afspraak voor de omschakeling. Op dat moment heb je de keuze om de installatie uit te stellen, of niet. Als je uitstel gevraagd hebt, zal je na 1 januari 2025 opnieuw gecontacteerd worden, en daarna is uitstel niet meer mogelijk.

Let op met te lang uitstellen, want de compensatieregeling die de Vlaamse regering heeft uitgewerkt voor het wegvallen van de terugdraaiende teller kan je maar aanvragen tot eind 2025.

 

Alles over de compensatieregeling

1. Wie heeft recht op de nieuwe compensatie?

Iedereen die voor 1 januari 2021 zonnepanelen op zijn dak liet installeren mét digitale meter kan door de beslissing van het Grondwettelijk Hof géén 15 jaar meer genieten van het voordeel van een terugdraaiende teller. Voor deze getroffen gezinnen voorziet de Vlaamse regering een eenmalige financiële tegemoetkoming. Die regeling geldt dus enkel voor gezinnen die al een digitale meter hebben.

Voor wie wel zonnepanelen, maar nog geen digitale meter heeft, stellen de Vlaamse regering en de VREG de uitrol uit tot begin 2025. Zij kunnen op het moment dat de digitale meter geïnstalleerd wordt ook de compensatie aanvragen, tot 31 december 2025. Het bedrag van de compensatie hangt af van het jaar van indienstname van de zonnepanelen én van het jaar waarin de terugdraaiende teller is vervangen.

2. Hoeveel bedraagt de compensatie voor het wegvallen van de terugdraaiende teller?

De compensatie zou een rendement van 5% garanderen op een gemiddelde investering in zonnepanelen. Dit rendement zou vergelijkbaar zijn met het rendement dat sinds dit jaar geldt onder het nieuwe subsidiesysteem.

De berekening van de compensatie zal installatie per installatie gebeuren en daarnaast afhankelijk zijn van de subsidies die je reeds ontvangen hebt. Wie al 5% rendement behaalde, krijgt geen tegemoetkoming meer. Naast het afgesproken rendement van 5 procent, bekijkt de Vlaamse regering nog de mogelijkheid om de vergoeding met 30% te verhogen voor wie de komende twee jaar investeert in een thuisbatterij of warmtepomp.

Nog belangrijk; wie tussen begin 2007 en eind 2012 zonnepanelen liet installeren met of zonder digitale meter zal géén financiële compensatie krijgen. Omdat zij al een rendement van minstens 5 procent behaalden met de toenmalige premies en groenestroomcertificaten.

Wie in 2006 al zonnepanelen had, krijgt nog een compensatie van zo’n 560 euro omdat zonnepanelen toen nog heel wat duurder waren.

 

3. Hoe kan ik de compensatie aanvragen?

Je zal zelf de compensatie moeten aanvragen via de website van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Dit zal wellicht voor de zomer mogelijk zijn, zodat de compensatie in het najaar van 2021 uitbetaald kan worden.

 

4. Tot wanneer kan ik de compensatie aanvragen?

Je kan de compensatie tot 31 december 2025 aanvragen. Daarna zal dit niet meer mogelijk zijn.

 

Dus, waar wacht je nog op? Vraag vandaag nog een offerte aan voor een zonnepanelen installatie, claim je batterij en alle extra voordelen!

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Lees meer expertise