Haal alles uit je zonnepanelen!

Als je besluit om zonnepanelen te installeren wil je uiteraard heb beste rendement uit je installatie halen. Je wil je investering natuurlijk terugverdienen, maar hoe haal ik nu het maximum uit de elektriciteit die mijn zonnepanelen produceren? Wij leggen het uit, en geven je enkele tips!

Hoe wordt het rendement van een zonnepaneel berekend?

Het rendement van een zonnepaneel wordt berekend op basis van het precieze vermogen, uitgedrukt in Wattpiek. Het precieze vermogen is het vermogen dat een zonnepaneel haalt in de meest ideale omstandigheden. Maar je installatie in België zal dit vermogen nooit halen, daarom maken we gebruik van de omrekenfactor van de VREG om de echte opbrengst van een paneel te berekenen. Zo zal een zonnepaneel van 290 Wp dus per jaar 261 kWh (290 Wp x 0,9 = 261 kWh) opleveren.

Hoe haal ik het maximum uit mijn zonnepanelen?

Er zijn heel wat zaken die het rendement van je zonnepanelen kunnen beïnvloeden om het meeste uit je zonne-energie te halen. Zo is het belangrijk om toekomstgericht te denken omdat een zonnepaneleninstallatie op maat wordt geplaatst. Houdt dus rekening met je huidige en toekomstige energiebehoefte en toekomstplannen, zoals:

  • De aankoop van een elektrische wagen
  • Gezinsuitbreiding
  • Kinderen die groter worden
  • Plannen om een zonneboiler, warmtepomp, condensatie ketel, … te installeren
  • Het vervangen van grootverbruikers

Daarnaast is het belangrijk om de gepaste technologie te kiezen, want niet alle fotovoltaïsche installaties zijn hetzelfde! In België wordt vaak gekozen voor polykristallijne panelen omdat deze beter presteren bij bewolkte omstandigheden en zijn goedkoper.

Niet alleen de plaatsing van de panelen, ook die van de omvormer is belangrijk voor een optimaal rendement. Ook de hellingsgraad en oriëntatie van je dak zijn belangrijk.

Verder kan je kiezen voor zelfconsumptie. De meeste gezinnen zijn het gewend om ‘s avonds en ‘s nachts energie te verbruiken omdat ze dan thuis zijn, maar met zonne-energie is dat anders. Wie zonnepanelen op zijn dak heeft zou net zoveel mogelijk zonne-energie moeten verbruiken wanneer deze opgewekt wordt. Hoe? Door je elektrische fiets of wagen op te laden en je huishoudapparaten te gebruiken op de piekmomenten, of door de overtollige energie op te slaan in een thuisbatterij.

Waarom dat nu juist voordeliger is? Hoe minder je van het net afhaalt, hoe minder je zal moeten betalen én het is nog eens goed voor je portemonnee en het milieu!

Lees ook: Wanneer brengen mijn zonnepanelen het meeste op?

Enkele tips voor zelfconsumptie

1. Verhoog je dagverbruik

De gouden tip voor zelfconsumptie is om je elektriciteit te verbruiken op het moment dat je installatie het meeste produceren. Dit is in de meeste gevallen tussen 12u en 15u, omdat de zon dan het hardste schijnt.

Dit kan je doen door:

  • de droogkast, wasmachine of vaatwasser dan te laten draaien
  • je elektrische fiets, scooter of auto op te laden
  • de grasmaaier op benzine te vervangen door een elektrische grasmaaier
  • te koken op elektriciteit
  • enzovoort

2. Verlaag je nachtgebruik

Minder, of geen, opgewekte energie ‘s avonds en ‘s nachts verbruiken is vaak al een grote stap richting zelfconsumptie. Dit kan je eenvoudig doen door alle onnodige toestellen van het net te halen, alle verlichting te doven of over te schakelen op led-verlichting die minder energie verbruikt.

3. Ga voor elektrische huishoudtoestellen

Kies bij de aankoop van nieuwe huishoudtoestellen een elektrische variant. Zo draag je bij aan je zelfconsumptie en hoe meer je verbruikt van je geproduceerde energie, hoe meer je aan zelfconsumptie doet en dus hoe lager je energiefactuur zal worden!

4. Verwarm je water overdag

De meeste elektrische boilers werken ‘s avonds, maar je kan deze vaak ook programmeren zodat ze overdag verwarm. Zo haal je opnieuw het maximale voordeel uit de energie van je zonnepanelen.

5. Kies voor een elektrische wagen (met laadpaal)

Met een installatie zonnepanelen op je dak is het vaak ook interessant om te kiezen voor een elektrische wagen. Hiermee draag je bij aan het milieu, maar ook aan je zelfconsumptie door de wagen overdag op te laden.

Lees ook: Interesse in zonnepanelen maar weet je niet waar te beginnen?

6. Nog steeds energie over? Kies voor een thuisbatterij!

Niet iedereen kan zomaar overdag alle huishoudtoestellen laten draaien, of zijn elektrische toestellen programmeren, maar ook daar hebben we een oplossing voor; een thuisbatterij.

Met een thuisbatterij verbruik je je opgeslagen energie ‘s avonds wanneer je wel thuis bent. Op deze manier vermijd je dat de overtollige energie opnieuw in het net geïnjecteerd wordt. Daarnaast kan je met een thuisbatterij je zelf consumptie verhogen tot 50% of zelfs 70%!

Dus, waar wacht je nog op? Vraag vandaag nog een offerte aan voor een zonnepanelen installatie, claim je batterij en alle extra voordelen!

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Lees meer expertise