Investeren in zonnepanelen? Dit zijn de beste merken op de markt!

Door het ruime aanbod merken en zonnepanelen op de markt is het niet makkelijk om een geschikt merk te kiezen. Er is veel waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de panelen, want niet alleen de prijs is belangrijk en elke installatie verschilt door de noden van het gezin, het soort huis en de situatie. De gouden regel is dus vergelijken, maar hoe doe je dat nu? En wat zijn de beste merken op de markt?

Zo vergelijk je zonnepanelen merken

Er bestaan honderden zonnepanelen merken en wel duizenden verschillende soorten zonnepanelen. Een goed merk kiezen is dus niet vanzelfsprekend! Je moet rekening houden met enkele kenmerken en criteria om merken te vergelijken. De garantie, het rendement, de testresultaten, de elektrische gegevens, het gewicht, de certificaten en meer. Het zijn allemaal zaken waar je naar moet kijken.

Garantie

Bij zonnepanelen spreken we steeds over twee verschillende garanties, productgarantie en vermogensgarantie.

Productgarantie is, zoals de naam het zegt, de garantie op het product zelf, bijvoorbeeld wanneer de panelen defect gaan. Bij de meeste grote merken is de productgarantie zo’n 10 tot 15 jaar. Dit is een goede maatstaf, want als dit minder dan 10 jaar bedraagt, kan u de zonnepanelen beter uit het lijstje schrappen. Er zijn ook merken die een uitzonderlijke productgarantie van 25 jaar geven, zoals Sunpower, LG en Panasonic, of Solarwatt die maar liefst 30 jaar garantie geven!

Zonnepanelen verliezen elk jaar aan vermogen, iets wat onvermijdelijk is maar hiervoor bestaat een vermogensgarantie. De meeste zonnepanelen merken hebben een garantie voor een verlies van 0;7% per jaar. Wat betekent dat de zonnepanelen na 25 jaar nog steeds méér dan 80% van hun vermogen behalen.

 

Rendement

Een vaak vergeten en overschat punt bij het vergelijken van zonnepanelen is het rendement. Bij de betere zonnepanelen op de markt ligt het rendement tussen 20% en 22%. Maar laat je niet vangen door dit cijfer, want beter renderende panelen, zoals LG, Sunpower en Panasonic, kunnen wel degelijk voordelig zijn wanneer je maar weinig oppervlakte hebt voor je installatie.

Hier zien we een overzicht van enkele merken met een goed rendement:

Sunpower 22%
Panasonic 21%
LG Solar 20%
REC Solar 20%
Canadian Solar 19%

Temperatuur coëfficiënt, ofwel Pmax

We weten al dat zonnepanelen minder goed werken op warme zonnige dagen, omdat ze dan sneller oververhit raken en op deze manier rendement verliezen. Het verlies aan rendement wordt uitgedrukt in percentage per Pmax en worden getest in Standaard Test Condities (STC). Bij het vergelijken van zonnepanelen is het dus belangrijk om een paneel te vinden met een zo laag mogelijk verlies per °C. Een goed zonnepaneel zal gemiddeld een Pmax onder 0,50% per °C hebben.

Tolerantie

De tolerantie van een zonnepaneel drukken we uit in Wp en is eigenlijk het verschil dat kan voorkomen tijdens de STC. Het kan dus zijn dat er bij een paneel -0Wp / +5Wp staat, wat betekent dat een zonnepaneel met een vermogen van 250 Wp tussen de 250 Wp en 255 Wp vermogen kan behalen. Goed om te onthouden, goede zonnepanelen zullen nooit een negatieve tolerantie waarde hebben!

Lees ook: de terugverdientijd van je zonnepanelen.

Het Tier systeem

Nu je weet hoe je zonnepanelen merken kunt vergelijken op basis van kenmerken en criteria, is het tijd om de talloze merken te rangschikken om de beoordeling nog makkelijker te maken. Daarvoor werken we met het Tier systeem, dat bestaat uit 3 tiers.

Een Tier 1 zonnepanelen merk is verticaal geïntegreerd, wat betekent dat alle stappen, van productieproces en materialen tot montage, allemaal intern worden gedaan. Deze merken brengen ook vaak innovatie via eigen R&D, zoals Sunpower, LG en Panasonic. Daarnaast bestaan de bedrijven ook al minstens 5 jaar.

Een Tier 2 zonnepanelen merk is een jonger bedrijf dat een deel van de onderdelen aankoopt van Tier 1 merken. Ook is de productie niet volautomatisch, wat de kans op productiefouten verhoogt, en wordt er minder geïnvesteerd in eigen research.

Een Tier 3 zonnepanelen merk is een bedrijf waarbij de meeste arbeid nog manueel wordt gedaan. Deze merken hebben nog niet zo’n lange ervaring in de sector.

De Tier 3 merken laat je dus best links liggen bij de vergelijking. Maar welke merken zijn dan momenteel de beste op de markt?

 

De beste merken op de markt (2021)

De interesse in zonnepanelen is de laatste jaren alleen maar toegenomen, dit mede door de steeds dalende prijzen en de nieuwe premie sinds begin dit jaar. De juiste zonnepanelen kiezen is vaak nog een moeilijke opdracht door het aanzienlijke aanbod.

We geven je graag een overzicht van de beste merken op de markt, op dit moment. Deze zijn beoordeeld op basis van kwaliteit, garantie, betrouwbaarheid en prijs/kwaliteit.

MERK SCORE
Solarwatt
4,6
LG Solar
4,5
Panasonic Solar
4,3
QCells
4,3
REC Solar
4,3
SunPower
4,1
Jinko Solar
4,0
Canadian Solar
3,9
znshine
3,8
sharp
3,4

Door het steeds toenemende aanbod kunnen de posities wijzigen in de loop van het jaar. Vraag dus steeds deskundig advies aan ervaren adviseurs!

We denken vandaag al aan wat telt op de zonne-energiemarkt van morgen, en helpen je zo om slim te investeren. Door ons ruim aanbod aan kwalitatieve Tier 1 merken zorgen wij telkens voor een installatie aangepast aan jouw noden met gegarandeerd rendement.

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Lees meer expertise