Waarom investeren in zonnepanelen nog steeds interessant is!

Duurzaam wonen, dat is iets van deze tijd. Als je zelf op zoek bent naar manieren om duurzamer en energiezuiniger te wonen, dan heb je ongetwijfeld al van zonnepanelen gehoord. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor zonnepanelen als aanvulling op gewone stroom, en dat is begrijpelijk.

 

Hoewel zonnepanelen niet langer de nieuwste methode zijn om je woning of bedrijf met storm te voorzien, blijven de voordelen wel gelden. Als je daarbij ook kiest voor zonnepanelen die aangedreven worden met een thuisbatterij, dan is het plaatje helemaal compleet.

Ga je een eigen woning bouwen, of ben je nog steeds op zoek naar de beste manieren om duurzamer te wonen in je huidige woning? Dan zijn zonnepanelen een must. Hier lees je alles wat je moet weten over zonnepanelen, hoe ze kunnen helpen in zelfvoorziening en hoe je jezelf in de toekomst energiegewijs veilig kunt stellen met dergelijke panelen!

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een erg populaire energiekeuze tegenwoordig, en dat is niet verwonderlijk. De mogelijkheden van zonnepanelen reiken erg ver, en heel wat huishoudens én bedrijfspanden zijn er dan ook mee uitgerust.

Zonnepanelen zijn panelen die zijn uitgerust met zogenaamde zonnecellen, die ervoor zorgen dat zonlicht in bruikbare stroom wordt omgezet. Dit gebeurt door middel van een omvormer, een apparaat dat samenwerkt met de panelen en zonlicht bruikbaar maakt. Dergelijke panelen komen in verschillende formaten, types en materialen, maar allemaal zijn ze een goede aanwinst voor particuliere woningen en bedrijven. Waarom is dat nu zo? Hieronder lees je meer!

 

Redenen om voor zonnepanelen te kiezen

Als je van plan bent zonne panelen te kopen, dan is het natuurlijk handig als je weet waarom je dat zou moeten doen. Hier vind je de belangrijkste redenen om zonnepanelen op je dak te laten installeren:

 

1. Minder betalen voor stroom

Eén van de belangrijkste is dat je ze kunt gebruiken om je energiefactuur te drukken. Doordat je een groot deel van je benodigde energie uit zonlicht haalt, zal je immers minder betalen voor duurdere bronnen van energie, zoals gas of stookolie.

Het installeren van zonnepanelen is op zich natuurlijk wel een investering, maar zelfs dan kan je op de lange termijn heel wat geld besparen. Als je er een beetje slim mee omgaat, kan je na een goed aantal jaar al rekenen op een financieel neutrale situatie waarbij je je panelen hebt terugverdiend!

2. De waarde van je woning wordt hoger

Tegenwoordig vallen het nut en het belang van zonnepanelen niet meer te ontkennen, en dat betekent dat steeds meer mensen de investering aandurven. Niet alleen kan je heel wat geld besparen met zonne-energie, ook zorg je er zo voor dat je woning meer waard is. Als je bijvoorbeeld nu zonnepanelen op je dak plaatst, dan zal dat de verkoopwaarde van je huis binnen X aantal jaren positief beïnvloeden. En dat betekent dus dat je je huis later voor meer geld kunt verkopen!

3. Het milieu een handje helpen

Ten slotte kan je met zonne-energie het milieu een groot plezier doen. Bij traditionele bronnen van energie, zoals stookolie of gas, komen er vaak gevaarlijke en moeilijk verwerkbare stoffen vrij. Deze komen in de atmosfeer terecht en vervuilen de lucht of zelfs de aarde. Dankzij een zonnepanelen installatie neem je een groot deel van deze belasting weg, doordat zonnepanelen geen afvalstoffen veroorzaken. Het gaat om een vorm van schone energie, en dat is de toekomst. Vind jij het ook belangrijk om de natuur te verzorgen, ga dan voor zelfvoorziening dankzij zonnepanelen!

De meerwaarde van een thuisbatterij

Als je kiest voor zonnepanelen op je dak, dan heb je ook de mogelijkheid om een zogenaamde thuisbatterij te kiezen. Een thuisbatterij is eigenlijk een soort van hulpmiddel waarmee je zonne energie gemakkelijk kunt opslaan voor eigen gebruik. Een dat brengt voordelen met zich mee.

Natuurlijk wil je wel een waarheidsgetrouw beeld krijgen van wat zo’n batterij allemaal kan en niet kan. Hieronder vind je de belangrijkste redenen om dergelijke batterijen in combinatie met zonnepanelen te kiezen!

1. Veel stroom opslaan voor later

Eerst en vooral kan je met zo’n batterijen heel wat stroom opslaan in je woning voor toekomstig gebruik. Doorgaans kan je tot wel 80% van je stroom met zonnepanelen opwekken, en dankzij een kwalitatieve batterij sla je bijvoorbeeld gemiddeld 5 kilowattuur energie op.

2. Groene energie in huis

Daarbij zal een batterij het ook mogelijk maken om een groot aandeel van je energie thuis groen te houden. Dit is vooral het geval als je het combineert met zonnepanelen!

3. Zelfvoorzienend leven

Alsof zonnepanelen je nog niet afhankelijk genoeg maken, zal een batterij thuis dat nog een stapje verder nemen. Je bent immers nog minder afhankelijk van het gewone energienet, en dat is altijd mooi meegenomen.

 

4. Een back-up, ook in afgelegen gebieden

Ten slotte fungeert een dergelijke batterij perfect als back-up in geval er stroomonderbrekingen zouden zijn, of problemen met het net. Zelfs als je op het platteland woont en er geen stroom meer is, kan je met een goede batterij alsnog in je energiebehoefte voorzien!

 

Hoewel deze soort batterijen vaak in een slecht daglicht worden gesteld, zijn er eigenlijk weinig nadelen aan verbonden. Het enige échte nadeel dat je zou kunnen opnoemen, is dat het een relatief dure aankoop is. Natuurlijk moet je hier dan wel rekening bij houden met het feit dat je die investering gewoon weer terug kunt verdienen. En dat komt doordat de energie die je gebruikt via zonnepanelen een stuk goedkoper is. Op lange termijn is een dergelijke batterij dus misschien zelfs goedkoper!

Een digitale meter voor een optimaal zelfverbruik

Als je een batterij en zonnepanelen hebt laten plaatsen in je woning, dan heb je al een grote stap gezet in de richting van een groenere, energiezuinige wereld. Er is echter nog iets dat je kan doen om je zelfverbruik beter in de hand te houden en er een duidelijk zicht op te hebben: een digitale meter installeren.

Een dergelijke meter is eigenlijk een elektronische meer die als vervanging dient voor een gewone gasmeter of elektriciteitsmeter. Net zoals bij deze modellen zal een digitale variant je verbruik meten.

Het grootste verschil? Deze vernieuwende meter bevat hoogstaande communicatietechnologie, waardoor het systeem zelfstandig alle belangrijke data over je verbruik kan verzenden én ontvangen. Als je meer grip wilt hebben op je maandelijkse verbruik, dan is een digitale energiemeter dus een must-have!

Bestaan er premies en subsidies voor een zonnepanelen installatie?

Om het aantal zonnepanelen installaties te verhogen in landen als België, worden door de overheid verschillende soorten subsidies en premies aangeboden. Deze houden in dat er aan de installatie van dergelijke panelen een financieel voordeel verbonden is.

Er zijn interessante premies mogelijk in 2021 en 2022, en de hoogte daarvan hangt af van verschillende factoren. Hoe meer energie je kunt besparen door met zonnepanelen te werken, hoe beter de subsidie die je krijgt. Online en bij gespecialiseerde bedrijven kan je gemakkelijk tools vinden die je helpen om je energieverbruik te analyseren. Op die manier weet je niet alleen zelf hoe het met je verbruik gesteld is, maar weet je ook precies wat je op financieel vlak kunt verwachten van de overheid. Hoe dan ook zijn deze vormen van steun een goede motivatie om bij te dragen aan een groene toekomst!

Dergelijke ondersteuningen worden trouwens ook bepaald op het vermogen van de zonnepanelen zelf, en niet op basis van het vermogen van de omvormer. Houd daar rekening mee als je een premie wilt krijgen. In het jaar 2021 bedraagt dit:

  • 300 euro/kWp, voor installaties van max 4 kWp
  • Bijkomend 150 euro/kWp, van 4 kWp tot 6 kWp

Maximaal komt dit neer op zo’n 1500 euro, wat toch een mooi bedrag is. Zeker als je weet dat je met deze maatregel niet enkel financieel voordeel geniet, maar ook op zoveel andere vlakken een goede daad doet. Ook voor 2022 komen er ongetwijfeld heel wat interessante opportuniteiten.

Vaak geldt er echter ook een afschaffing van bepaalde maatregelen, waardoor financieel interessante keuzes dat plots niet meer zijn. Houd dus altijd rekening met de eventuele afschaffing van oudere tegemoetkomingen!

Meer dan genoeg redenen dus om je traditionele energievoorziening te vervangen door zonnecellen, en zo jezelf én het milieu te helpen!

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

LOREM IPSUM DOLOR SI AMET