Waarom zonnepanelen en thuisbatterijen onafscheidelijk zijn

Zonnepanelen zijn een uitstekende keuze als je op een duurzame manier energie wilt opwekken. Koppel je ze aan een thuisbatterij, dan kan je optimaal genieten van je eigen opgewekte stroom! Overdag produceren zonnepanelen veel energie, zelfs meer dan er op dat moment nodig is. De extra stroom gaat dan terug naar het net. Met een thuisbatterij is dat verleden tijd!

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een grote batterij die we bij jouw thuis plaatsen. Je kan er letterlijk elektriciteit mee opslaan. Vaak is een thuisbatterij gekoppeld aan zonnepanelen. Zonnepanelen genereren de meeste stroom overdag, maar meestal ben je door de dag juist niet thuis. De overtollige stroom gaat dan terug naar het net. Wanneer je in de avond of ‘s nachts thuis bent, gebruik je de meeste stroom. Dan komt een thuisbatterij heel goed van pas. Je hebt dan de mogelijkheid om de overtollige stroom van overdag te gebruiken. Zo ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en jouw portemonnee zal je heel dankbaar zijn.

Zonder zonnepanelen kan een thuisbatterij ook een hele mooi oplossing zijn. Als je overdag weinig thuis bent, kan je stroom aan nachttarief opslaan in de thuisbatterij. Overdag, wanneer de prijzen duurder zijn, kan je deze opgeslagen energie gebruiken. Zo geniet je altijd van het voordeligste tarief.

Batterijen + zonnepanelen = fantastisch teamwork

Thuisbatterijen worden opgeladen met elektriciteit afkomstig van jouw zonnepanelen. Wanneer je elektriciteit wilt gebruiken voor huishoudtoestellen, zet de omvormer deze elektriciteit om in wisselstroom. Veel batterijen beschikken over een ingebouwde omvormer. Dit maakt het proces alleen maar eenvoudiger!

Er zijn verschillende soorten batterijen beschikbaar met elk hun kenmerken:

 • Lithium-ion batterijen: deze zijn aangeraden voor gebruik met zonnepanelen. Ze hebben een grote opslagcapaciteit. Zeker als je dit vergelijkt met hun gewicht. Bekende merken zoals Tesla en Huawei maken hier gebruik van.
 • Loodzuur batterijen: dit type batterij wordt al geruime tijd gebruikt voor off-grid toepassingen. Off-grid, wat is dat? Wel, je bent dan niet aangesloten op het elektriciteitsnet en bent dus zelfredzaam op het gebied van energie. Deze batterijen zijn goedkoper dan de lithium-ion batterijen, maar ze kennen wel een nadeel. Ze mogen namelijk niet meer dan de helft ontladen worden waardoor een grote batterij een vereiste is. Dit maakt het financieel minder interessant.

Verder heb je ook de keuze uit verschillende merken. Belgian Energy is merkonafhankelijk. Je kan bij ons terecht voor verschillende soorten slimme batterijen. Zo kunnen wij voor iedere klant het juiste advies geven. Ben je benieuwd hoe Belgian Energy jou kan helpen met het maken van de juiste keuze? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

 

De Vlaamse Overheid steunt batterijen

Goed nieuws als je geïnteresseerd bent in de aankoop van een thuisbatterij. De Vlaamse Overheid heeft namelijk een premie voorzien. Hieronder vind je een overzicht van de bedragen:

Capaciteit batterij Bedrag van 1-1-2021 tot 31-3-2021 Bedrag van 1-4-2021 tot 31-12-2021 Bedrag 2022 Bedrag 2023 Bedrag 2024 Bedrag 2025
Content0 tot 4 kWh
​​250 euro/kWh
300 euro/kWh
225 euro/kWh
150 euro/kWh
75 euro/kWh
0 euro/kWh
4 tot 6 kWh
250 euro/kWh
300 euro/kWh
187,5 euro/kWh
125 euro/kWh
62,5 euro/kWh
0 euro/kWh
6 tot en met 9 kWh
250 euro/kWh
250 euro/kWh
150 euro/kWh
100 euro/kWh
50 euro/kWh
0 euro/kWh
Vanaf 9 kWh
250 euro/kWh
Geen bijkomend bedrag
Geen bijkomend bedrag
Geen bijkomend bedrag
Geen bijkomend bedrag
Geen bijkomend bedrag
Maximum per batterij
3200 euro, max. 35% factuur incl. BTW
2550 euro, max. 40% factuur incl. BTW
1725 euro, max. 40% factuur incl. BTW
1150 euro, max. 40% factuur incl. BTW
575 euro, max. 40% factuur incl. BTW
0 euro

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen vooraleer je de premie kan aanvragen:

 • De premie moet worden aangevraagd uiterlijk binnen de 6 maanden na de datum van de eindfactuur. In geval van leasing moet de premie aangevraagd worden binnen de 6 maanden na het afsluiten van het leasingcontract.
 • Enkel volledige premie aanvragen die na 1 april en ten laatste op 31 december 2021 online aangevraagd zijn, komen in aanmerking voor de premiehoogte die geldig is vanaf 1 april 2021 tot eind 2021.
 • De thuisbatterij moet aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet in Vlaanderen.
 • Het batterijsysteem moet geplaatst zijn door een elektrotechnisch installateur (NACE-code 43.211 of 43.212).
 • Een loodbatterij met waternavulmogelijkheid komt niet in aanmerking voor de premie.
 • Je moet eigenaar zijn van een decentrale productie-installatie voor elektriciteit met een maximaal vermogen van 10 kW (een kleinschalige wind turbine, micro-warmtekrachtkoppeling,…) of van zonnepanelen met een maximaal omvormer vermogen van 10 kVA of je leaset de installatie.
 • Als het batterijsysteem wordt aangekocht, moet het minstens 10 jaar aangesloten blijven op het distributienet. Een leasingcontract moet een minimumlooptijd van 10 jaar hebben. Indien niet meer aan de voorwaarden voldaan is, dan wordt de premie teruggevorderd.
 • De hoofdmeter op jouw aansluiting op het elektriciteitsnet moet een digitale meter zijn waarmee de afname en de injectie apart kunnen worden gemeten.
 • Het batterijsysteem moet gekeurd zijn volgens de AREI-normen. Op het keuringsbewijs staan het merk, het type, de opslag technologie, de bruikbare capaciteit (uitgedrukt in kWh), het vermogen (uitgedrukt in kW) en de wijze van aansluiting.
 • Het batterijsysteem moet aangemeld zijn bij de netbeheerder en de aanvrager moet over een bewijs van aanmelding beschikken. Aanmelden kan op de website van Fluvius.
 • De batterij moet een tweerichtingscommunicatie-interface hebben.
 • Er kan maximaal één premie voor een thuisbatterij worden toegekend per EAN-nummer en per 10 jaar.
 • Ook batterijen met een capaciteit van meer dan 9 kWh komen in aanmerking voor de premie (vanaf 1 april 2021). De premie wordt dan afgetopt op 9 kWh (2550 euro, max 40% van de factuur, incl. btw).

Wil je investeren in zonnepanelen met een thuisbatterij dan moet je snel zijn. De premie daalt jaarlijks en de agenda van onze installateurs loopt stilaan vol.

 

Zeg jij ja tegen zonnepanelen en batterijen?

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen en thuisbatterijen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Lees meer expertise