Waarom zonnepanelen kopen en wanneer?

Er is de voorbije weken heel wat te doen geweest rond zonnepanelen, door het afschaffen van de terugdraaiende teller en de beslissing van het Grondwettelijk Hof, waardoor je je waarschijnlijk gaat afvragen waarom je er nog zou installeren. Of wanneer je nu best panelen koopt en plaatst. Wij helpen je op weg!

Waarom zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen leveren, naast zonne-energie, heel wat voordelen op! Wij zetten ze even op een rijtje.

Zonnepanelen zijn een slimme investering

Wie overweegt om zonnepanelen te plaatsen moet dit bekijken als investering, en niet als kost. Want met het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur, verdien je je panelen terug! Een win-win situatie dus, want vanaf dan betaal je heel wat minder dan gezinnen zonder installatie.

Zonnepanelen zijn een meerwaarde voor je huis

Het valt niet te ontkennen, de waarde voor huizen met een goed geïsoleerd dak en een zonnepaneleninstallatie liggen heel wat hoger dan voor panden zonder panelen. De installatie op je dak is dus een meerwaarde voor je huis! Zeker als je het wil verkopen, want potentiële kopers zijn bereid om meer te betalen voor een al energie-efficiënte woning.

 

Zonnepanelen leveren groene energie

De zon is een onuitputtelijke energiebron, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Door te kiezen voor zonne-energie werk je dus mee aan een beter milieu en een schonere wereld met minder CO2-uitstoot! Daarnaast bestaan er al heel wat zonnepanelen die tot 90% recycleerbaar zijn. Op die manier draag je ook nog eens bij aan de vermindering van afval.

 

Zonnepanelen maken je minder afhankelijk van leveranciers

De energie die je zonnepanelen opwekken kan je meteen gebruiken in je huishouden. Vaak wekken je panelen meer op dan je effectief nodig hebt, wat je minder afhankelijk maakt van de energieleveranciers. Enkel wanneer je meer verbruikt dan je installatie opwekt, moet je nog stroom aankopen bij de leverancier.

Zonnepanelen voldoen aan de energievoorwaarden

Ben je bezig met het bouwen van een huis? Dan zorgen zonnepanelen ervoor dat je nieuwbouw voldoet aan de energievoorwaarden! Elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen moet voldoen aan de ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’-norm, of de EPB-norm. Dit houdt in dat nieuwe woningen jaarlijks een 15 kWh/m² hernieuwbare energie moeten opwekken. Dat kan je op verschillende manieren doen, maar zonnepanelen zijn veruit de goedkoopste en eenvoudigste oplossing!

Dit zijn enkele van de vele voordelen van zonnepanelen! Nu je beslist hebt om er te plaatsen, is de vraag wanneer je ze moet plaatsen ook belangrijk.

Lees ook: zonnepanelen, wat kost dat eigenlijk?

Wanneer zonnepanelen plaatsen?

Er zijn 3 belangrijke punten waarvan de installatie van je panelen afhangt:

  • Technische aspecten van de installatie
  • Opbrengst van je zonnepanelen en de meteropname
  • Je eigen woonsituatie

Technische aspecten van de installatie

Je kan het volledige jaar door zonnepanelen laten plaatsen, op enkele weersomstandigheden na, maar toch dien je rekening te houden met de technische aspecten van het installeren zoals de levering van de materialen, de beschikbaarheid van de installateur en de bereikbaarheid van je woning en dak.

Opbrengst van je zonnepanelen en de meteropname

We weten allemaal dat zonnepanelen het meest opbrengen in de zomer, maar het meeste verbruiken tijdens de winter. Het moment van de meteropname zal dus effect hebben op de installatie van je panelen.

Als je de panelen laat plaatsen in maart en er staat een meteropname gepland in oktober, zal je alle stroom die je meer geproduceerd hebt verliezen. Als je de panelen laat plaatsen in oktober en er staat een meteropname gepland in maart, zal je meer verbruiken dan je zonnepanelen opwekken.

Je eigen woonsituatie

Een wijziging in je woonsituatie, zoals een kind dat het huis uit gaat of het plaatsen van isolatie, kan invloed hebben op de timing voor het installeren. Deze wijzigingen zullen je energieverbruik doen dalen waardoor je misschien wel een andere installatie nodig hebt. Eentje met minder zonnepanelen, of een ander type panelen.

Het is belangrijk om deze zaken in je achterhoofd te houden als je overweegt om zonnepanelen te installeren!

2021 is hét jaar om zonnepanelen te installeren!

Sinds 1 januari 2021 kan je opnieuw genieten van een premie van de overheid voor het installeren van zonnepanelen. Na de afschaffing van de premie, zo’n vijftal jaar geleden, heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir beslist om opnieuw steun te bieden. Dit voornamelijk omdat je vanaf 2021 niet meer kan genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller.

De premie geldt voor installaties die vanaf januari 2021 zullen worden geïnstalleerd op bestaande woningen, met een bouwaanvraag van voor 2014. Het gaat om een eenmalige premie van maximum €1500 per installatie. Wat een flinke bijdrage is als je weet dan een gemiddelde installatie tussen de €5.000 en €6.000 kost!

Maar let op want het premiebedrag wordt jaarlijks, gedurende 4 jaar, op 1 januari aangepast. De datum van indienstname van de panelen bepaalt het premiebedrag en de premievoorwaarden. Dit komt omdat zonnepanelen steeds rendabeler worden. Hoe sneller je investeert, des te meer je kan genieten van de beschikbare premies.

Naast de premie, maakt het kiezen voor een thuisbatterij een installatie nog interessanter! Met een batterij kan je eenvoudig een slimme energieopslag creëren en je extra geproduceerde elektriciteit opslaan om bijvoorbeeld ‘s nachts te gebruiken. Zo ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en heb je steeds een eigen voorraad energie. Naast de premie van de overheid krijg je voor je batterij ook nog eens een premie. Die kan je aanvragen tot eind 2021 en bedraagt 250 euro per kilowattuur.

Lees ook: alles wat je moet weten over de zonnepanelen premie 2021!

Geef jouw zonnepanelen een upgrade met een thuisbatterij en bespaar op je energiefacturen!

Kies in 2021 voor zonnepanelen en een slimme batterij!

Dus, waar wacht je nog op? Vraag vandaag nog een offerte aan voor een zonnepanelen installatie, claim je batterij en alle extra voordelen!

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Lees meer expertise