Zonnepanelen en slimme batterijen

De steeds stijgende populariteit van zonnepanelen en het afschaffen van het voordeel om 15 jaar terug te draaien met de digitale meter van het Grondwettelijk Hof heeft geleid tot de opkomst van een nieuwe technologie: zonne-energie opslag door middel van batterijen.

De batterijen slaan overtollige stroom op, zodat je deze kan gebruiken op momenten waar weinig of geen zonne-energie wordt opgewekt, zoals op bewolkte dagen of ‘s nachts. Maar is een zonnepanelen installatie met batterij wel een slimme investering?

 

Investeren in een slimme batterij

Een thuisbatterij voor je zonnepanelen installatie heeft nog niet de massamarkt bereikt, maar na de beslissing van het Grondwettelijk Hof is iedereen plots in de ban van slimme batterijen. We gaan dus met z’n allen op zoek naar installateurs die ook batterijen aanbieden, zoals Belgian Energy.

En terecht, want hoe minder je van het net haalt, hoe minder je moet betalen! Dat is alleen maar voordelig, zeker met de stijgende energieprijzen. Daarnaast worden batterijen een pak interessanter door de opkomst van de elektrische wagens, die ‘s nachts met zonne-energie kunnen worden opgeladen.

Zonnepanelen en batterijen

Vooraleer je gaat investeren in een slimme batterij, is het goed te verstaan hoe batterijen werken in combinatie met de zonnepanelen op je dak.

Bij een klassieke zonnepanelen installatie wordt er stroom opgewekt door de panelen. Deze stroom wordt door de omvormer omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom, zodat je deze kan gebruiken bij huishoudelijke taken.

Deze stroom wordt dus direct gebruikt door de toestellen. De stroom die niet gebruikt wordt, wordt op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, is een thuisbatterij interessant.

Met een batterij kan je de overtollige stroom simpel opslaan en later gebruiken wanneer je extra stroom nodig hebt. Er wordt dus enkel energie van het net genomen als de batterij leeg is en je zonnepanelen geen stroom opwekken.

 

Soorten batterijen

Zoals bij zonnepanelen bestaan er ook verschillende soorten batterijen. Zo heb je lithium-ion batterijen en lood zuur batterijen. Lood zuur batterijen bestaan al een tijdje en worden al even gebruikt voor off-grid toepassingen. Ze zijn tot ongeveer de helft lager in prijs dan lithium-ion batterijen, maar ze mogen voor niet meer dan de helft ontladen worden waardoor je al meteen een grote batterij nodig hebt voor je zonnepanelen installatie, en dat kost al een pak meer.

Lithium-ion batterijen zijn aangeraden bij zonnepanelen voor hun grote opslagcapaciteit, hun lage gewicht en snelle oplaadtijd. Merken als Enphase en Tesla werken met dit soort batterijen.

Kan ik off-grid gaan met mijn zonnepanelen?

Een thuisbatterij maakt het in principe mogelijk om volledig onafhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet, maar hiervoor dient het systeem voldoende groot te zijn, en dat is héél duur.

Wat kost een slimme batterij?

De prijzen van slimme thuisbatterijen variëren afhankelijk van het merk, de capaciteit en de kwaliteit van de cellen. Er bestaan batterijen met een capaciteit van 3 kWh, maar ook met 14 kWh en dat scheelt natuurlijk in prijs. De prijzen kunnen dus schommelen tussen de €2000 en €10.000.

Maar een goedkope batterij is niet noodzakelijk een voordelige batterij. De werkelijke prijs van een batterij wordt berekend met de ‘Levelised Cost of Storage’ (LCOS) of de gemiddelde prijs per opgeslagen kWh over de hele levensduur.

Daarnaast moet je ook nog rekening houden met volgende zaken:

  • Het rendement van de batterij
  • De levensduur in cycli
  • De levensduur in jaar
  • Capaciteit tegen het einde van de levensduur

Premies en voordelen

In normale situaties betaal je 21% btw bij de aankoop van een batterij, maar als je een woning renoveert dan betaal je slechts 6% btw op de aankoop. Daarnaast kan je ook een premie aanvragen voor een thuisbatterij. Die bedraagt 250 euro per kWh, en heeft een maximum van 3.200 euro per installatie. Niet slecht dus! Om de premie te ontvangen moet je wel een digitale meter hebben.

Geef jouw zonnepanelen een upgrade met een thuisbatterij en bespaar op je energiefacturen!

Kies in 2023 voor zonnepanelen en een slimme batterij!

Een slimme investering?

Vast en zeker! Met een batterij ben je (deels) zelfvoorzienend en grotendeels niet meer afhankelijk van energieleveranciers wat alleen maar voordelig is. Hoe minder je van het net haalt, hoe minder je zal moeten betalen.

Geef jouw zonnepanelen een upgrade met een thuisbatterij en bespaar op je energiefacturen!

Kies in 2023 voor zonnepanelen en een slimme batterij!

Lees meer expertise