Zonnepanelen reinigen: tips & tricks

Je zonnepanelen reinigen is belangrijk om het rendement ervan te behouden. Extreem vuile zonnepanelen leveren tussen 10 en 20 procent minder op dan zuivere panelen. Gelukkig zijn dat uitzonderingen, maar gemiddeld gezien bespaar je wel 3 procent als je propere zonnepanelen hebt. Het is dus belangrijk om je zonnepanelen te reinigen.

Zonnepanelen staan hoog op je dak, dus hoe zouden die vuil kunnen worden? Er zijn verschillende redenen waardoor je zonnepanelen vuil kunnen worden.

 • Vogeluitwerpselen
 • Fijn stof
 • Mos
 • Opgewaaid stof van de velden
 • Vuiligheid of bladeren van overhangende bomen
 • Zand van de zee of de siroccowind

Niet enkel het rendement van de zonnepanelen daalt als ze vuil zijn, ze kunnen ook beschadigd geraken. Wanneer zonnecellen afgedekt worden door pakweg mos, oververhitten de andere zonnecellen die wel nog optimaal functioneren. We spreken dan van een hotspot. Door dat fenomeen kunnen je zonnepanelen permanente schade oplopen. Je dient dus je zonnepanelen te reinigen om dat te voorkomen.

Wanneer moet je jouw zonnepanelen reinigen?

Nu je weet dat het belangrijk is om je zonnepanelen te reinigen, is het ook handig om te weten wanneer je dat moet doen. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Je controleert de properheid van je installatie best vier keer per jaar. Over het algemeen wordt aangeraden om je zonnepanelen jaarlijks een tot vier keer te reinigen.

Tijdens de herfst- en wintermaanden valt er meer regen en worden je zonnepanelen zo al deels gereinigd. We raden je daarom aan om tijdens die periode je installatie een keer te poetsen en twee tot drie keer tijdens de lente en zomer. Wil je antwoorden op al jouw vragen over zonnepanelen? Lees dan onze antwoorden op deze 25 vragen.

Ga je jouw zonnepanelen reinigen op een frequentie van één keer per jaar? Dan doe je dat best in het begin van de lente, tijdens de maand april. Er zijn dan meer zonuren dan in de winter en het is belangrijk dat ze vanaf dan proper zijn voor het beste resultaat.

Wie gaat je zonnepanelen reinigen?

Er zijn drie partijen die je zonnepanelen kunnen reinigen:

 • Jijzelf: je kan zo vaak je wilt, zelf je zonnepanelen reinigen.
 • De installateur van je zonnepanelen: hiermee kan je een onderhoudscontract opstellen zodat zij je zonnepanelen x aantal keer komen reinigen.
 • Gespecialiseerde firma’s: dit is de veiligste en beste optie, maar ook de duurste.

Gemiddeld gezien bespaar je wel 3 procent als je propere zonnepanelen hebt.

Zelf je zonnepanelen reinigen is altijd de goedkoopste optie. Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je hebt, zal een poetsbeurt door een extern bedrijf verschillen van prijs. Stel dat een poetsbeurt door een bedrijf gemiddeld 100 euro kost. Als het schoonmaakbedrijf twee keer per jaar langskomt, betaal je 200 euro per jaar. Na tien jaar zit je zo al aan 2.000 euro! Dan ben je altijd goedkoper af met een complete reinigingsset van zo’n 100 euro.

 

 

Hoe reinig je jouw zonnepanelen?

Externe partijen moeten we niet uitleggen hoe je zonnepanelen moet reinigen, dus we leggen jou graag uit waar je rekening mee moet houden indien je zelf het onderhoud gaat doen. Dit zijn onze tips & tricks:

 1. Veiligheid boven alles. Als je jouw dak op gaat, zorg er dan zeker voor dat je stabiel staat en van valbeveiliging en -bescherming voorzien bent.
 2. Als de zonnepanelen droog zijn, probeer de droge resten eerst zonder water te verwijderen.
 3. Poets je dat met warm water en speciaal reinigingsmiddel met behulp van een zachte spons. Vermijd allesreiniger of groene zeep. Dat kan de zelfreinigende laag van de zonnepanelen namelijk aantasten. Je hoeft in principe niet eens poetsmiddel te gebruiken. Dan was je jouw installatie met osmosewater. Dit is puur water dat geen zout, nitraten en kalk bevat. Er blijven geen zeepresten achter en de zonnepanelen drogen streeploos op. Als je toch poetsmiddel gebruikt, spoel je jouw installatie na het poetsen af met lauw of koud water.
 4. Je kan best je zonnepanelen reinigen als er geen zon is (’s morgens of ’s avonds). Het water zal dan niet te snel opdrogen waardoor er minder resten achterblijven.
 5. Gebruik zeker geen schuursponzen of andere schuurmiddelen want die tasten het glas aan. De achtergelaten krassen hebben een slechte gevolgen voor de prestaties van je zonnepanelen.
 6. Gebruik nooit een hogedrukreiniger. Dan bestaat er namelijk het risico dat er water tussen de cellen en het glas komt en zo beschadig je jouw zonnepanelen.
 7. Een telescoopwisser is het ideale middel om veilig en op grote hoogte zonnepanelen te reinigen. Je kan de borstel en waterslang apart kopen of meteen gaan voor een complete reinigingsset. Daarin zit alles wat je nodig hebt: een telescoopsteel, een borstel en een spiraal. Er bestaan telescoopwissers waar je een tuinslag op kan aansluiten.
 8. Wasborstels met 5 vlakken zijn ideaal voor deze klus want daarmee maak je gemakkelijk elke hoek schoon en maak je geen krassen.
DO'S DON'TS
Safety first
Gebruik geen allesreiniger of groene zeep
Verwijder eerst droge resten zonder water
Gebruik zeker geen schuursponzen en -middelen
Poets met warm water en een speciaal reinigingsmiddel
Maak nooit gebruik van een hogedrukreiniger
Geen reinigingsmiddel? Gebruik dan osmosewater!
Poets je zonnepanelen 's morgens of 's avonds als er geen zonlicht op valt
Gebruik een telescoopwisser
Ga voor een wasborstel met vijf vlakken
Reinig je zonnepanelen best 1 tot 4 keer per jaar

Zelfreinigende zonnepanelen

Tegenwoordig bestaan er ook zelfreinigende zonnepanelen. Die zijn uitgerust met sproeiers en werken meestal in twee fases. In de eerste fase worden de zonnepanelen gepoetst met een mix van water en reinigende zeep. In de volgende fase worden de zeepresten weggespoeld met water. De sproeiers brengen geen schade aan je installatie aan omdat de waterdruk vrij laag is.

Ontvang een offerte voor jouw zonnepanelen

Ben je na dit met deze reinigingstips volledig klaar om zonnepanelen te installeren? Aarzel dan niet en vraag vrijblijvend een offerte op!

Lees meer expertise