Zonnepanelen, wat kost dat eigenlijk?

We weten allemaal dat de zon opgaat voor niks, maar zonnepanelen dat kost toch wel wat. Wie kiest voor zonnepanelen doet een slimme investering, als je kiest voor een kwalitatieve installatie op maat van jouw verbruik toch. Zonnepanelen leveren meer rendement op dan je geld op de bank én de prijs is nog nooit zo laag geweest. Maar wat kosten zonnepanelen dan eigenlijk en van welke factoren hangt de prijs van een installatie af? We leggen het uit in dit artikel!

Wat zit er in de prijs?

Om de totaalprijs van een zonnepanelen installatie te berekenen, moet je kijken naar:

  • het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor een rendabele installatie,
  • het merk en type van de zonnepanelen,
  • het merk en type omvormer,
  • de garanties,
  • de installatie kost,
  • het nodige montagemateriaal,
  • de service van de installateur.

Zo zie je dat de prijs afhangt van heel wat factoren. We lichten ze verder uit.

 

1. Type zonnepanelen

Het type zonnepaneel dat je kiest is afhankelijk van je dak en je verbruik, en bepaald ook voor een groot deel de kostprijs van je installatie. Er zijn 4 verschillende type zonnepanelen beschikbaar op de markt, elk met een ander rendement en een andere prijs.

Monokristallijne zonnepanelen

Als eerste zijn er monokristallijne zonnepanelen. Deze kunnen tot 10% duurder zijn dan polykristallijne zonnepanelen omdat het productieproces veel intensiever is. De monokristallijne cellen worden allemaal in dezelfde richting gelegd, terwijl de cellen in polykristallijne panelen door elkaar liggen. Door de kristallen in dezelfde richting te plaatsen behalen deze panelen het hoogste rendement, gemiddeld tussen 16% en 20%. Monokristallijne panelen worden vaak aangeraden bij een beperkt beschikbaar dakoppervlak.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn de meest gekozen zonnepanelen. Dit voornamelijk door de sterke prijs-kwaliteit verhouding. Het rendement van dit type panelen ligt wat lager dan bij monokristallijne zonnepanelen, gemiddeld tussen de 12% en 16%. Wat ervoor zorgt dat je meer polykristallijne zonnepanelen op je dak moet leggen om je verbruik te dekken.

Glas zonnepanelen (ofwel Amorfe zonnepanelen)

Dit type zonnepanelen zijn het goedkoopst. Ze bestaan uit een flinterdun laagje silicium dat zonne-energie opwekt. De glas zonnepanelen hebben dus geen kristalstructuur waardoor ze een opvallend lager rendement hebben, gemiddeld tussen 6% en 10%. Het lichte gewicht en de flexibiliteit van de panelen maakt dat ze zeer geschikt zijn voor gebogen oppervlakken of daken die maar weinig gewicht kunnen dragen.

Glas zonnepanelen zijn tot wel 20% goedkoper dan kristallijne zonnepanelen, maar je hebt wel een groot beschikbaar dakoppervlak nodig om je installatie rendabel te maken.

Glas-glas zonnepanelen

Het vierde type zonnepanelen zijn glas-glas zonnepanelen. Dit zijn panelen met de langste levensduur op de markt. Glas-glas zonnepanelen zijn zowel langs de voor- als de achterkant bedekt met glas, waardoor het vermogensverlies geminimaliseerd wordt. Waar het vermogen van kristallijne panelen na 25 jaar 80% bedraagt, is dat bij glas-glas zonnepanelen nog zo’n 87%.

De dubbel glas technologie is een redelijk nieuwe technologie op de zonnepanelenmarkt. Daardoor is het aanbod nog beperkt en kan de prijs 20% tot 50% hoger zijn dan andere panelen.

Bij Belgian Energy gaan we steeds voor Tier 1 merken om kwalitatieve en betrouwbare zonnepanelen te garanderen voor elke installatie!​

2. Merk zonnepanelen

De totaalprijs van je installatie is naast het type zonnepaneel, ook afhankelijk van het merk en de kwaliteit van je zonnepanelen. Zonnepanelen merken worden onderverdeeld in drie categorieën; Tier 1, Tier 2 en Tier 3.

Tier 1 merken zijn alle topmerken op de markt, en dus de meest kwalitatieve zonnepanelen. Onder andere SunPower, Canadian Solar, LG Solar en REC Solar behoren tot de Tier 1 merken. De prijs van Tier 1 zonnepanelen liggen tot wel 40% hoger dan van andere merken.

Bij Belgian Energy gaan we steeds voor Tier 1 merken om kwalitatieve en betrouwbare zonnepanelen te garanderen voor elke installatie! Een greep uit ons aanbod:

Belgian Energy merken
Jinko Solar
Canadian Solar
SunPower
JA Solar
Suntech
LG Solar
Bauer Solar
DMEGC Solar
Luxor Solar
Panasonic Solar
REC Solar
Seraphim Solar
SolarWatt

Tier 2 merken zijn minder betrouwbaar omdat ze slechts een deel van de productie in eigen handen hebben en weinig budget investeren in onderzoek en innovatie. De prijs van deze panelen mag dan wel scherper zijn, maar de kwaliteit is absoluut niet hoog!

Tier 3 merken kan je best vermijden. Dit zijn zonnepanelen van een onbetrouwbare fabrikant die aan dumpingprijzen verkocht worden en waarvan de kwaliteit ondermaats is. Zonnepanelen uit deze categorie zijn dus géén goede investering!

Lees ook: Investeren in zonnepanelen? Dit zijn de beste merken op de markt!

 

3. Aantal zonnepanelen

Logischerwijs bepaalt het aantal zonnepanelen ook voor een deel de prijs van de zonnepanelen installatie. Hoe meer panelen je nodig hebt, hoe duurder de installatie zal zijn.

Je kan eenvoudig berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je verbruik te dekken. Je deelt je jaarlijkse elektriciteitsverbruik – dit vindt je op je energiefactuur – door 0,85. Nu weet je hoeveel Wp je panelen moeten produceren. Dit getal deel je door het piekvermogen van de gekozen zonnepanelen. De uitkomst geeft weer hoeveel panelen je nodig hebt.

VOORBEELD:
jaarlijks verbruik 3500 kWh / 0,85 = 4118 Wp
4118 Wp / piekvermogen 250 Wp = 17 panelen

De onderstaande tabel geeft je een overzicht van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt op basis van het gemiddeld jaarlijks verbruik en een piekvermogen van 250 Wp.

# personen in huishouden Gemiddeld verbruik Vereiste Wp Gemiddelde prijs +/- # zonnepanelen*
1
2.500 kWh
2.942 Wp
€4100 - €4800
12
2
3.000 kWh
3.530 Wp
€4800 - €5600
15
3
3.500 kWh
4.118 Wp
€5600 - €6700
17
4
4.000 kWh
4.706 Wp
€6700 - €7400
19
5
4.500 kWh
5.295 Wp
€7400 - €8300
22
6
5.000 kWh
5.883 Wp
€8300 - €9500
24

*afhankelijk van de richting van je dak, het aantal uren zon en schaduw en het type zonnepanelen.

Lees ook: Hoeveel zonnepanelen moet je plaatsen voor een optimale opstelling?

4. Prijs van de omvormer

Bij een zonnepaneleninstallatie hoort ook een omvormer. Deze zet de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt om naar wisselstroom die de elektrische toestellen in huis voorzien van energie.

Hoe meer de omvormer moet kunnen produceren, hoe hoger de prijs van de omvormer. Het vermogen dat de omvormer moet kunnen produceren is afhankelijk van je zonnepanelen. Dit mag maximum 20% lager of 10% hoger zijn. Heeft je zonnepaneleninstallatie een vermogen van 4118 Wp, dan kies je voor een omvormer met een vermogen tussen 3000 en 4500 Wp.

De prijs van een omvormer met een vermogen tussen 3000 Wp en 4500 Wp ligt gemiddeld rond de €1.200. Een omvormer met een hoger vermogen kost gemiddeld €2.000.

De kost van een omvormer betaal je echter wel meer dan één keer. Om de 10 à 15 jaar moet je een omvormer vervangen, wat maakt dat je deze kost opnieuw zal moeten maken.

Lees ook: Welke omvormer kies je best?

Belgian Energy is Enphase Premium installer

Wat betekent dat wij 25 jaar all-in garantie kunnen geven op een Enphase micro-omvormer bij je installatie. Zo hoef je je de komende 25 jaar geen zorgen meer te maken over de kosten voor het vervangen van je omvormer, want dat doen wij voor jou!

5. Installatiekosten

Ook de installatiekosten dragen bij aan de totaalprijs. Zonnepanelen installeren vraagt kennis van een gespecialiseerd installateur, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. De installatiekosten nemen ongeveer 15% van de totaalkost in.

Vooraleer je zonnepanelen kan installeren op je dak moet er eerst een uitgebreide dakanalyse gebeuren om alle nodige berekening te maken en je installatie optimaal te laten renderen. De dakanalyse bepaalt de oriëntatie en de hellingsgraad waarin de zonnepanelen geïnstalleerd zullen worden. Tijdens de plaatsing voorziet de installateur de draagstructuur voor de panelen, waarop de zonnepanelen worden gemonteerd, alsook de omvormer en de bekabeling. De installateur zorgt ervoor dat alles werkt en voert een verplichte keuring uit.

Laat de installatie van je zonnepanelen dus aan een vakman over!

 

Een prijsindicatie in een handig overzicht

In de tabel bij punt 3 vind je een prijsindicatie voor een zonnepanelen installatie gebaseerd op het aantal personen in het huishouden en het gemiddeld jaarverbruik.

Voor een meer precieze schatting van de prijs en het aantal nodige zonnepanelen kan je altijd eens een kijkje nemen op de zonnekaart van de Vlaamse Overheid. Deze tool geeft je een gedetailleerde schatting van je gemiddeld verbruik, het aantal zonnepanelen, de kostprijs, de terugverdientijd, de besparing op je energiefactuur en de wint voor het milieu, op basis van de ligging van je woning.

 

Hou er in alle gevallen rekening mee dat dit prijsindicaties zijn, en de exacte prijzen kunnen verschillen omdat deze afhankelijk zijn van de situatie. Je vraagt daarom best een offerte aan bij een gespecialiseerd vakman.

De prijs van zonnepanelen mag over de jaren heen dan wel sterk gedaald zijn, het blijft een behoorlijke inverstering. Eentje die niet iedereen zomaar in één keer kan betalen. In dat geval kan je een groene lening aangaan. Hiermee kan je tot €15.000 lenen bij de bank.

Zo, nu weet je wat zonnepanelen echt kosten en kan je beginnen met investeren in de groene energie van de toekomst.

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Lees meer expertise